Opis
- Odmiana średniopóźna typu pastewnego z przeznaczeniem do produkcji cukierniczej (wyrób mąki na ciastka) i browarniczej w kierunku słodu pszennego. Przy zastosowaniu intensywnego nawożenia azotowego LG MOCCA uzyskuje bardzo dobre parametry jakościowe ziarna.
- Sprawdza się w uprawie siewu opóźnionego i na suchszych stanowiskach, a także na stanowiskach po zbożach.
-
- Wybitna plenność- numer 1 w badaniach rozpoznawczych COBORU w 15 lokalizacjach w Polsce- 96,6dt/ha (A1), 107dt/ha (A2) (CCA COBORU 2021)
- Doskonała jakość ciasteczkowa, wysokie zapotrzebowanie przemysłowe.
- Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i żółtą, a także septoriozę plew i fuzarium kłosa (CCA COBORU 2021)
- Grube ziarno, wysoka MTZ
- Całkowita odporność na pryszczarka pszenicznego.
-
UWAGA: Odmiana nie jest tolerancyjna na chlorotoluron. W związku z tym nie zalecamy stosowania na plantacjach LG MOCCA herbicydów zawierających tą substancję aktywną.
ODMIANA: Lg MOCCA
PRODUCENT: Wronkowski
WYMAGANIA GLEBOWE: średnie, dobre
TERMIN KŁOSZENIA: średnio- późny
TERMIN DOJRZEWANIA: średnio- późny
DŁUGOŚĆ ŹDŹBŁA: średnie
MTZ: wysoka
ODPORNOŚĆ NA WYLEGANIE*: wysoka (8,4)
ZIMOTRWAŁOŚĆ*: średnia (3,5)
NORMA SIEWU szt/m2: 310 ziaren/m2
NORMA SIEWU kg/ha: 140kg/ha
ODPORNOŚĆ NA CHOROBY
MĄCZNIAK PRAWDZIWY: wysoka (7,8)
RDZA BRUNATNA: wysoka (8,5)
SEPTORIOZA LIŚCI: dobra (7,1)
SEPTORIOZA PLEW: wysoka (8,3)
CHOROBA PODSTAWY ŹDŹBŁA: średnia (6,8)
RDZA ŻÓŁTA: wysoka (8,4)
FURIOZA KŁOSÓW: wysoka (8,7)