KategorieTrawy

Rzepak- złoto z polskich pól.

Rzepak jest jedną z głównych roślin oleistych na świecie. Jest rośliną bardzo popularną, szczególnie w średnich szerokościach geograficznych. Uprawa rzepaku jest trzecią co do wielkości uprawą w Polsce i stanowi on 95% roślin oleistych w naszym kraju.

Jest wykorzystywany na kilka sposobów.

Głównym powodem popularności rzepaku jest tłoczenie oleju spożywczego, jednak warto wspomnieć o wykorzystaniu go w innych gałęziach przemysłu. Tłuszcz pozyskuje się poprzez tłoczenie w specjalnych prasach zimnych lub podgrzanych nasion rzepaku. Olej można także ekstrahować za pomocą rożnych rozpuszczalników.

Olej rzepakowy jest używany do produkcji olejów technicznych, m.in. pokostu oraz paliwa biodiesel. W rolnictwie śruta poekstrakcyjna pozostała po tłoczeniu oleju jest bogatą w białko, cenną paszą dla zwierząt. Słoma rzepakowa natomiast nie nadaje się dla zwierząt, ale z powodzeniem jest wykorzystywana w produkcji opału oraz płyt pliśniowych.

Pszczoły bardzo lubią rzepak. Dzięki jego popularności w rolnictwie, ma on duże znaczenie dla pszczelarstwa. Miód rzepakowy jest miodem wczesnym. Ma delikatny smak i jest bardzo słodki ze względu na wysoką zawartość glukozy.

Jak siejemy?

Rzepak występuje w dwóch formach, jarej i ozimej. To właśnie odmiany ozime są bardziej popularne w Polsce. Terminy wysiewu w różnych częściach kraju mogą się nieznacznie różnić ze względu na pogodę, ale sierpień zasadniczo jest miesiącem kiedy siejemy rzepak.

Wybierając nasiona do siewu rzepaku, trzeba pamiętać że najlepsze plony dają nasiona najwyższej jakości. W przypadku odmian ozimych warto zwrócić uwagę na zimotrwałość oraz wysokie plonowanie. Duże znaczenie ma również odporność na choroby wywoływane przez szkodniki, chwasty oraz grzyby. Mimo, że to rzepak ozimy jest chętniej wysiewany, to odporność na choroby rzepaku jarego przekonuje do niego coraz więcej osób.

Zagrożenia dla uprawy czyli najczęstsze choroby rzepaku.

Występowanie różnego rodzaju chwastów i patogenów może znacząco obniżyć wysokość zbiorów rzepaku. Obecnie rolnicy w Polsce zmagają się z przenoszonym przez mszyce wirusem żółtaczki rzepy i kiłą kapusty. Żółtaczka stanowi duże zagrożenie dla odmian ozimych. Jej pojawienie się najczęściej zauważalne jest w jesieni, a jej objawem są czerwone, żółte lub fioletowe przebarwienia na liściach. Zarażenie żółtaczką powoduje utratę liści oraz zahamowanie wzrostu wiosną. Kiła kapusty jest najcięższą chorobą rzepaku w Polsce. Jej symptomem jest powstanie na roślinie narośli, która uniemożliwia sprawne pobieranie substancji odżywczych z gleby. Prowadzi to do zatrzymania wzrostu, schnięcia, a nawet obumarcia rośliny.

Wirusy stale mutują i stanowią duże zagrożenie. Z tego powodu warto inwestować w nowe odmiany ziaren rzepaku, wysokiej jakości, które zagwarantują wzrost plonu odpornego na czynniki patogenne, chwasty i szkodniki.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu, a w razie pytań służymy pomocą.