Nasiona i Ziarna oleiste sprzedaż

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Słonecznik czarny ziarno

Wysokoenergetyczny, bogaty w białko i witaminy pokarm dla ptaków hodowlanych, jak i wolnożyjących.

Chętnie zjadany przez gołębie, sikorki, zięby, grubodzioby i gile. Jest idealną karmą dla ptaków zimujących w kraju. Słonecznik czarny może być wykorzystany również jako międzyplon.

Słonecznik czarny jest pastewną odymianą słonecznika. Jest bogatym źródłem magnezu. Zawiera również potas, cynk, selen i żelazo. Jest również źródłem błonnika. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, małe ziarenka i delikatna skorupka, czynią z tej odmiany słonecznika treściwy i chętnie zjadany przez ptaki pokarm. Dokarmianie ptaków zimą, to odpowiedzialne zajęcie.

Szczególnie trudny okres dla ptaków, to zima i początek wiosny. Ptaki łatwo przyzwyczajają się do dokarmiania, dlatego, jeżeli zdecydujemy się dokarmiać je zimą, powinniśmy robić to regularnie. Dokarmiane przez zimę ptaki, latem będą zjadały uciążliwe dla nas owady.

Słonecznik czarny stosowany jako międzyplon. Ze względu na niezbyt wysokie wymagania glebowe, dlatego często uprawiany jest w poplonie, co wpływa na zwiększenie biologicznej aktywności i żyzności gleby.

Rzepak ziarno

Nasiona rzepaku zawierają do 50% tłuszczu. Jest niezwykle popularną rośliną oleistą, wykorzystywaną w przemyśle tłuszczowym. Stanowi również cenne źródło białka, w związku z czym jest wykorzystywany także w żywieniu: owiec, świń, zwierząt futerkowych.

Rzepak jest odmianą kapusty i występującą tylko w uprawie.
Posiada szerokie zastosowanie:

  • Z nasion uzyskuje się olej jadalny i inne tłuszcze kuchenne.
  • Jest rośliną miododajną.
  • Olej rzepakowy służy do produkcji paliwa.
  • Ma zastosowanie w żywieniu zwierząt.
  • W przemyśle służy do produkcji pokostu.

Olej uzyskiwany z rzepaku uważany jest za wysokiej jakości tłuszcz. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych wspomaga układ nerwowy, stymuluje układ odpornościowy, ma pozytywny wpływ na wzrok i skórę. Jest źródłem tokoferoli, polifenoli i karotenów. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają utrzymać niski poziom cholesterolu, poprawia profil trójglicerydów, ma pozytywny wpływ na serce, stan naczyń krwionośnych i ogranicza rozwój wolnych rodników.

Rzepak jest również używany jako składnik do produkcji biodiesla, produktów smarnych, olejów hydraulicznych w sektorze maszynowym.

Śruta rzepakowa powstająca podczas tłoczenia oleju jest wykorzystywana jako pasza dla zwierząt i źródło białka niemodyfikowane genetycznie.

Olej rzepakowy jako jeden z najzdrowszych tłuszczów może być stosowany w diecie dziecka już od 6 miesiąca życia. Wysoka zawartość kwasów ALA i LA mają wpływ na prawidłowy rozwój komórek nerwowych i mózgu.

Len ziarno

Kiedyś stosowany był jako roślina jadalna, z czasem odkryto dla niego inne zastosowania. Nasiona lnu posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze. Ma również zastosowanie w produkcji włókien i papieru, oraz oleju jadalnego.

“Złoto z polskich pól” – tak nazwa się len, często wykorzystywany jest w lecznictwie. Właściwości lnu wspomagają procesy trawienne, są pomocne przy odchudzaniu, wspomagają leczenie wrzodów i nadkwasoty, znacznie obniża poziom cukru we krwi. Prozdrowotne właściwości lnu wynikają z zawartych w nim składników. Siemię lniane, to bogate źródło witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega-3. Olej z nasion lnu stosowany jest dermatologii i kosmetologii.

Jako roślina włóknista znajduje zastosowanie w produkcji tkanin. Pomimo konkurencji ze strony bawełny i tworzyw sztucznych, tkaniny lniane nadal cieszą się dużym powodzeniem.

Rzodkiew oleista

Jest nazywana zielonym nawozem-sideratem. Głęboko się ukorzenia i dobrze spulchnia glebę.

Rzodkiew oleista jest rośliną jednoroczną wykorzystywaną jako poplon, nawóz zielony, pasza, lub roślina oleista. Nasyca glebę siarką i fosforem, niszczy szkodliwe mikroorganizmy, chroni glebę przed erozją, poprawia strukturę wodno-powietrzną. Jest odporna na przymrozki i ma małe wymagania wodne i glebowe. Olej tłoczony z nasion nie nadaje się do spożycia, ale ma zastosowanie do celów energetycznych. Nasiona nadają się również jako karma dla ptaków. Jest również uważana za roślinę miododajną, chętnie oblatywaną przez pszczoły. Wydajność nektarowa to ok. 40-50 kg z hektara.

Używana jako zielony nawóz daje dobre podłoże pod winogrona, ziemniaki, truskawki, paprykę, pomidory i ogórki.

Unikalną cechą rzodkwi jest zawartość olejków eterycznych. Dzięki temu przyczynia się do likwidacji szkodników i chorób grzybiczych. Ma zastosowanie przy zwalczaniu wireworma, parcha ziemniaka i nicieni.

czytaj dalej