Nasiona rzepaku do siewu - Rzepak materiał siewny

Wyświetlanie wszystkich wyników: 9

Rzepak to bardzo popularna roślina uprawna. Występuje ona w dwóch odmianach jarej oraz ozimej i może być rośliną jednoroczną lub dwuletnią.

Rzepak jest przede wszystkim rośliną oleistą, z której produkuje się popularny w kuchni olej rzepakowy, znajduje jednak zastosowanie także w innych gałęziach przemysłu.

W Polsce uprawia się głównie ozime odmiany rzepaku. Stanowią one aż 90% wszystkich upraw roślin oleistych w naszym kraju. Największymi europejskimi producentami rzepaku są Francja oraz Niemcy.

Zastosowanie rzepaku — nie tylko olej jadalny

Rzepak jest bardzo popularny, ponieważ nasiona rzepaku mają bardzo szerokie zastosowanie. Przede wszystkim wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, głównie do produkcji oleju, a także innych tłuszczów kuchennych i margaryny.

Z rzepaku można również produkować odżywczą paszę dla zwierząt. Coraz częściej roślina to znajduje także zastosowanie jako materiał opałowy do kotłów parowych oraz składnik paliwa biodiesel, wykorzystywanego w silnikach wysokoprężnych.

Z rzepaku produkuje się także pokost, płyty pilśniowy czy produkty dla pszczelarstwa. Jak widać, roślina ta jest bardzo wszechstronna.

Jakie nasiona do siewu rzepaku?

Wybierając nasiona rzepaku do siewu rzepaku, warto kierować się ich wysoką jakością. Im lepsze ziarno, tym wyższy plon można bowiem otrzymać. W przypadku ziaren rzepaku ozimego warto przede wszystkim zwrócić uwagę na ich zimotrwałość oraz wysokie plonowanie.

Nie bez znaczenia jest również odporność odmiany na choroby wywoływane przez szkodniki, chwasty oraz grzyby. Rzepak jary nie jest w Polsce bardzo popularny, ale zainteresowanie nim ciągle wzrasta. Wynika to faktu, że jest on bardziej odporny na chwasty oraz grzyby, co zmniejsza koszty ochrony herbicydowej oraz fungicydowej.

Powszechnie spotykane choroby rzepaku

Jakość i wielkość zbiorów rzepaku może zostać bardzo mocno obniżona na skutek obecności chwastów i patogenów. Obecnie Polscy rolnicy stoją przed nowymi wyzwaniami w tym obszarze, jest to przenoszony przez mszyce wirus żółtaczki rzepy oraz kiła kapusty.

Szczególnie narażone na obie te choroby są odmiany ozime. Żółtaczka rzepy to choroba, która objawia się jesienią, a jej najbardziej charakterystycznym objawem są przebarwienia, w kolorze czerwonym, fioletowym lub żółtym, widoczne na liściach.

Zarażenie żółtaczką rzepy prowadzi do utraty przez rzepak liści, a wiosną do zahamowania wzrostu oraz ograniczenie plonu przez zmniejszenie ilości pędów bocznych. Kiła kapusty to jedna z najgroźniejszych chorób rzepaku.

Atakuje ona korzenie rośliny, prowadząc do powstawania na niej narośli, które utrudniają pobieranie z gleby składników odżywczych. W rezultacie następuje zahamowanie wzrostu rzepaku, które objawia się najpierw zmianami koloru, a potem więdnięciem lub nawet obumarciem rośliny.

Ze względu na pojawiające się coraz to nowe choroby warto śledzić rynek ziaren rzepaku i inwestować w nowe odmiany, które charakteryzują się coraz wyższą odpornością na działanie czynników patogennych.

Zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą ziaren rzepaku dostępnych w naszym sklepie. W razie pytań lub wątpliwości służymy pomocą.

Rzepak- siew i zastosowanie

Rzepak jest bardzo popularną i łatwą do uprawy, w naszym klimacie rośliną. Jest to roślina oleista należąca do rodziny kapustowatych. Spotkać można dwa rodzaje rzepaku: jary i ozimy. Rzepak może być jednoroczny lub dwuletni.

Jako roślina oleista, rzepak idealnie nadaje się do produkcji oleju. Olej rzepakowy stanowi jedne z najpopularniejszych olejów wykorzystywanych w polskich gospodarstwach domowych.

Olej z rzepaku znajduje zastosowanie w wielu innych dziedzinach gospodarki.

W Polsce uprawiana jest głównie ozima odmiana rzepaku. Rzepak ozimy charakteryzuje się większym plonowaniem, ale gorzej radzi sobie z chwastami, z tego powodu wymaga bogatszego nawożenia.

Wykorzystanie rzepaku

Rzepak jest bardzo popularną rośliną, z tego powodu 90% upraw roślin oleistych w Polsce to rzepak ozimy. Popularność rzepaku wynika z szerokiego zastosowania jego nasion.

Nasiona rzepaku wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, do produkcji głównie oleju, ale także innych tłuszczów spożywczych  jak masła i margaryny.

Tłuszcz pozyskuje się poprzez tłoczenie, w specjalnych prasach zimnych lub podgrzanych nasion rzepaku. Olej można także ekstrahować za pomocą rożnych rozpuszczalników.

W przemyśle olej rzepakowy wykorzystywany jest do produkcji pokostu czyli środka stosowanego do impregnacji drewna, tynków i innych materiałów porowatych.

Z oleju rzepakowego wytwarza się także biodiesel czyli olej napędowy do silników wysokoprężnych oraz stosuje się go jako materiał opałowy do kotłów parowych.

Słoma rzepakowa może służyć jako opał lub materiał do wyrobu płyt pilśniowych.

Ponadto rzepak znajduje zastosowanie w produkcji wysokobiałkowej paszy dla zwierząt. duża powierzchnia upraw sprawia, że rzepak jest istotny dla przemysłu pszczelarskiego.

Rodzaje nasion stosowanych do wysiewu rzepaku

Wybór nasion do wysiewu rzepaku powinien być pokierowany ich jakością. Dobrej jakości ziarno zagwarantuje wysoki i zdrowy plon.

Wybierając nasiona rzepaku ozimego warto brać pod uwagę ich wysokie plonowanie oraz zimotrwałość.

Wybór odpowiednich nasion powinien być także dyktowany ich odmianą. Wybór odpowiedniej odmiany nasion rzepaku powinien natomiast opierać się na jej odporności na choroby, które są wywoływane przez chwasty, grzyby i szkodniki.

Tutaj przewagę nad rzepakiem ozimym zyskuje rzepak jary, który jest coraz częściej sadzony w Polsce właśnie ze względu na swoją odporność na chwasty, szkodniki i grzyby.

Warto zwrócić też uwagę na wymagania glebowe i zimoodporność danej odmiany.

Należy tez pamiętać o potencjale plonowania danej odmiany. Planując uprawę trzeba też pamiętać o terminach kwitnienia, dojrzewania i siewu danej odmiany.

Zagrożenia dla uprawy czyli najczęstsze choroby rzepaku

Występowanie różnego rodzaju chwastów i patogenów może znacząco obniżyć wysokość zbiorów rzepaku.

Obecnie rolnicy w Polsce zmagają się z przenoszonym przez mszyce wirusem żółtaczki rzepy i kiłą kapusty.

Żółtaczka stanowi duże zagrożenie dla odmian ozimych. Jej pojawienie się najczęściej zauważalne jest w jesieni, a jej objawem są czerwone, żółte lub fioletowe przebarwienia na liściach.

Zarażenie żółtaczką powoduje utratę liści oraz zahamowanie wzrostu wiosną.

Kiła kapusty jest najcięższą chorobą rzepaku w Polsce. Jej symptomem jest powstanie na roślinie narośli, która uniemożliwia sprawne pobieranie substancji odżywczych z gleby.

Prowadzi to do zatrzymania wzrostu, schnięcia, a nawet obumarcia rośliny.

Wirusy stale mutują i stanowią duże zagrożenie. Z tego powodu warto inwestować w nowe odmiany ziaren rzepaku, wysokiej jakości, które zagwarantują wzrost plonu odpornego na czynniki patogenne, chwasty i szkodniki.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu, a w razie pytań służymy pomocą.

czytaj dalej