Ziarna poplonowe i nasiona - Poplon

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Poplony lub poplon

Istnieją nasiona i ziarna zbóż, które posiadają bardzo szerokie zastosowanie. Od jakiegoś czasu cieszą się szczególnie dużym zainteresowanie w rolnictwie ekologicznym, jednak są znane i stosowane od wieków w wielu gospodarstwach, podnosząc jakość plonów i żyzność gleb.

Nazwa nasion poplonowych/międzyplonowych pochodzi od okresu ich występowania w rolnictwie, który ma miejsce dokładnie między uprawą roślin głównych. Ich zadaniem jest poprawa jakości stanu gleby oraz minimalizacja występowania chwastów jednorocznych. W wielu sytuacjach stanowią też składnik nawozów naturalnych i pożywienia dla zwierząt gospodarczych.

Czym są nasiona i ziarna poplonów?

Grupa tych roślin jest niesamowicie ważna dla każdego gospodarstwa rolnego. Nasiona poplonowe pozwalają na wykorzystanie możliwości i zasobów uprawianej ziemi, jednak nie są to nowe gatunki roślin, które nigdzie indziej nie mają zastosowania.

W głównej mierze są to, przede wszystkim znane już rośliny uprawne. Natomiast ich dodatkowym zastosowaniem jest użyźnianie i poprawa jakości gleby, zwiększenie jej biologicznej aktywności, a także dostarczenie jej wielu składników mineralnych. Wszystkie te właściwości zaowocują bardzo dobrymi plonami w następnym sezonie.

Rodzaje ziaren i nasion poplonowych

Wyróżnia się trzy podstawowe grupy roślin poplonowych, które stosuje się w różnym okresie:

Poplon ozimy – ten rodzaj roślin poplonowych wysiewany jest w okresie jesiennym, kiedy zostały już zebrane plony główne. Likwidacja lub zbiór poplonów następuje wiosną następnego roku.

Poplon ścierniskowy – ten rodzaj roślin poplonowych wysiewany jest w drugiej połowie lata, kiedy zostały zebrane wczesne plony główne, a zbierany jest jesienią, tego samego roku.

Wsiewki międzyplonowe – ten rodzaj roślin poplonowych wysiewany jest wiosną, w tym samym czasie kiedy następuje wysiew plonu głównego. Przykładem
jest seradela siana razem z żytem.

Gryka

Największą wartością gryki, jest możliwość wydzielania substancji przez korzenie, które mają za zadanie rozłożyć związki wapnia i fosforu. Jej system korzeniowy sięga nawet do 10 cm. Bardzo szybko kwitnie, jednak trzeba pilnować momentu,
w którym się ją powinno zasiać, a potem zlikwidować. Zbyt długi pobyt w glebie może mieć na nią negatywny wpływ.

Jęczmień

Jęczmień to źródło wielu cennych wartości odżywczych. Między innymi witaminy
z grupy B i E, kwasu foliowego, potasu, cynku oraz wapnia. Stosowany jest także
do produkcji piwa i kaszy.

Owies

Posiada wiele wartości odżywczych dlatego z reguły jest stosowany do produkcji paszy dla zwierząt i wszystkim znanych płatków owsianych. Jednak warto zainteresować się tym produktem, również w celu rekultywacji gleby zdegradowanej. Zasiany na polu owies jest fitosanitarny.

Pszenica

To jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie. Ma zastosowanie w wypiekach, takich jak ciasta, czy chleby. Jest źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, białka, żelaza oraz błonnika pokarmowego. Najlepiej sprawdzającym się dla niej poplonem jest gorczyca.

Pszenżyto

W głównej mierze stanowi paszę dla zwierząt, jednak może też być rodzajem poplonu ozimego, który powinien być wysiewany na gleby lepszego rodzaju.

Nasiona poplonowe

Poplony to nasiona, które możemy wykorzystać w różnoraki sposób. Dzięki odpowiednio dobranym gatunkom i odmianom zwiększymy wydajność naszych plonów, w ekologiczny sposób, bezpieczny dla środowiska naturalnego.

Poplon występuje w rolnictwie w okresie pomiędzy uprawami roślin głównych, czemu zawdzięczają swoje nazewnictwo. Z tego typu nasion warto skorzystać, w momencie gdy zależy nam na poprawieniu stanu jakości gleby i zwiększeniu jej żyzności.

Poplony zabezpieczają także podłoże przed pojawiającymi się na nim chwastami. Poplony mają szerokie zastosowanie, mogą być wykorzystywane jako element naturalnych nawozów, a nawet stanowić pokarm dla zwierząt hodowlanych.

Dlaczego sieje się rośliny na poplony?

Rośliny na poplon pomagają wzbogacać glebę o cenne naturalne składniki mineralne, dzięki czemu uzyskujemy bardziej jakościowe plony warzyw oraz upraw rolnych.

Zachowywanie odpowiednich składników odżywczych w glebie jest możliwe dzięki osłonie, jaką poplony stanowią dla ziemi, zabezpieczając ją przed wysuszeniem
w trakcie upalnych dni, pod wpływem działania promieni słonecznych. Niektóre ziarna potrafią niwelować szkodliwe substancje, takie jak np. metale ciężkie, które mogą przedostawać się do naszej gleby.

Nasiona i ziarna poplonów w gospodarstwach rolnych

Nasiona poplonów znajdują szerokie zastosowanie w gospodarstwach rolnych od wielu lat. Pozwalają one na pełne wykorzystanie możliwości uprawianej przez nas ziemi.

Poplony występują w naturze w sposób naturalny, można je swobodnie uprawiać pomiędzy plonami głównymi. Ten zielony nawóz może być wykorzystywany na siano, kiszonkę a także przyoranie. Rośliny na poplon dbają o dostarczanie do gleby azotu, dzięki czemu mamy szansę na naprawdę wysokie plony w następnym roku.

Rodzaje ziaren i nasion poplonowych

Wśród roślin poplonowych możemy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje, które możemy stosować w różnych okresach:

rośliny ozime m.in. żyto albo mieszanka gorzowska (więcej tutaj i dobrze byłoby dać link), tego rodzaju poplony możemy wysiewać jesienią, zaraz
po zbiorach głównych plonów, ich zebranie nastąpi na wiosnę, kolejnego roku,

rośliny ścierniskowe m.in. gorczyca biała, facelia błękitna, gryka i inne rośliny poplonowe wysiewane latem, pod koniec lipca, lub w sierpniu, zbiór następuje jesienią tego samego roku,

wsiewki międzyplonowe m.in. seradela siana równocześnie z żytem. Tego rodzaju poplony sieje się razem z plonami głównymi, wysiewane na wiosnę nasiona zbieramy jesienią, razem z plonami.

Jakich gatunków roślin możemy użyć do siewu roślin poplonowych?

Najlepsze rośliny do siewu poplonów to te wzbogacające glebę i rosnące dosyć szybko. Odpowiednio dobrane rośliny pomogą wzbogacać i użyźniać glebę, dzięki czemu możemy liczyć na obfitsze plony.

Gryka

Gryka jest jedną z roślin, która dzięki odpowiednim substancjom zawartym
w jej korzeniach rozkłada poszczególne związki znajdujące się w glebie, użyźniając ją. Trzeba jednak uważać i w odpowiednim czasie ją usunąć, ponieważ zbyt długie rozkładanie związków może wywołać efekt odwrotny do zamierzonego.

Jęczmień i owies

Wysiewając jęczmień możemy dobrać odpowiednie składniki mineralne, które powinny znaleźć się w naszej glebie. Jęczmień może stanowić źródło drogocennych witamin oraz kwasu foliowego.

Siew owsa może pomóc nam w procesie rewitalizacji zniszczonej i zanieczyszczonej gleby. Owies jest fitosanitarny, jest też źródłem wielu wartościowych substancji.

Pszenica

Pszenica sprawdzi się znakomicie w przypadku siewu rośliny poplonowej jaką jest gorczyca. Drogocenne nasiona są też źródłem wartościowych witamin i błonnika.