Odmiany kukurydzy na kiszonkę - Kukurydza na kiszonkę

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Odmiany kukurydzy na kiszonkę – wysoki plon ziarna

Kukurydza na kiszonkę stanowi jedną z najważniejszych roślin uprawnych na kuli ziemskiej.

Obok pszenicy i ryżu, jest ona podstawą żywienia ludzi oraz zwierząt. Ziarna kukurydzy mogą mieć różne przeznaczenie, począwszy od celów spożywczych (produkcja mąki), poprzez cele przemysłowe (bioetanol), na celach pastewnych (kiszonka) skończywszy.

Kiszonka stanowi paszę objętościową najchętniej stosowaną w hodowli bydła mlecznego. Szczególną rolę w żywieniu krów odgrywa właśnie kiszonka z kukurydzy.

Dobrej jakości kiszonka stanowi świetne źródło składników odżywczych, co pozwala ograniczyć koszty zakupu pasz treściwych.

Oczekiwania stawiane nasionom kukurydzy przeznaczonym na kiszonkę

Kukurydza przeznaczona na kiszonkę musi dawać wysoki plon. Dodatkowo oczekuje się, że jej ziarno będzie posiadało dużą zawartość skrobi.

Generalnie większość odmian dedykowanych pod ten cel znakomicie ma stosunkowo małe wymagania dotyczące gleby i bardzo dobrze wyrasta praktycznie na wszystkich rodzajach gleb.

Wczesność odmian kukurydzy na kiszonkę

Wybierając ziarno na kiszonkę, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Pierwszym bardzo ważnym aspektem jest wczesność odmiany, która zapewnić ma osiągnięcie fazy późnowoskowej w momencie zbioru.

Dzięki odpowiedniej wczesności rolnicy mają pewną elastyczność w ustaleniu terminu zbioru oraz rozpoczęciu procesu zakiszania. Dodatkowo wczesne zebranie kukurydzy umożliwia wysiane na tym samym obszarze, jeszcze w tym samym roku, zbóż ozimych (pszenicy lub żyta).

Wybierając odmianę kukurydzy, warto zwrócić uwagę, aby była ona również odpowiednio dobrana do regionu kraju, gdzie będzie uprawiania.

Zły dobór tego parametru może mieć bowiem bardzo negatywny wpływ na wielkość plonu.

Plon z suchej masy a opłacalność produkcji

Kolejnym ważnym aspektem przy wyborze ziarna kukurydzy na kiszonkę jest to, na jaki plon z suchej masy możemy liczyć. Najbardziej pożądana wartość tego parametru wynosi około 30 – 35%.

Zawartość taką uzyskać można głównie z roślin wysokich o obfitym listowiu (czyli mających dużą biomasę).

Ze względu na to, że zwierzęta lepiej trawią i przyswajają składniki odżywcze pochodzące z kolb i ziarna, a nie z włóknistych części roślin, istotna jest też ilość kolb i powstałego z nich ziarna w całej masie zbioru.

Czym jest parametr „stay green”?

Decydując się na konkretne odmiany kukurydzy, warto sięgnąć po te, które oznaczane są jako „stay green”.

Cechą charakterystyczną tych gatunków kukurydzy jest, że w momencie osiągnięcia przez ziarno dojrzałości, reszta rośliny nadal pozostaje zielona.

Pozwala to, podobnie jak odpowiednia wczesność, wpływać w pewnym stopniu na termin zbioru. Dodatkowo zielone rośliny nadal mogą akumulować związki organiczne.

Ważna jest również ich wyższa odporność na choroby grzybowe oraz dłuższa zdolność do zakiszania.

Odmiany kukurydzy mogą znacząco różnic się miedzy sobą wydajnością oraz jakością, dlatego warto dobrze przemyśleć wybór ziarna.

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z ofertą nasion kukurydzy na kiszonkę dostępnych w naszym sklepie.

W razie pytań i wątpliwości służymy pomocą. Nasza marka powstała po to aby sprostać wymaganiom hodowców i rolników w całym kraju.

Liczymy, że dzięki szerokiej ofercie, szybkiej dostawie oraz profesjonalnemu podejściu do klienta znajdziecie w nas idealnego partnera.

Wszystko co dla naszej konkurencji jest czymś więcej – dla nas jest standardem. Nas wyróżnia wysoka czystość ziarna, która wynika z nowoczesnej technologii zarówno na etapie zbiorów, jak i pakowania i czyszczenia.

Oferta naszej firmy to przede wszystkim: produkty specjalistyczne, ziarna zbóż, nasiona poplonowe czy pasze dla gołębi, hodowli i wędkarstwa.

Nasz kwalifikowany materiał siewany został już doceniony przez stałe grono zadowolonych klientów.

Ziarno które oferujemy przechowujemy w specjalnie do tego przeznaczonych magazynach, które znajdują się w całej Polsce.

Kupiony u nas towar zostaje wysłany w specjalnych wzmacnianych opakowaniach, które są opatrzone specjalną etykietą. Dodatkowo współpracujemy.

Ziarno kukurydzy na kiszonkę

Kukurydza na kiszonkę jest jedną z głównych roślin uprawianych na całej kuli ziemskiej.

Obok pszenicy i ryżu stanowi podstawę wyżywienia na świecie. Jest ona pożywieniem zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt. Stanowi podstawę produkcji wielu produktów żywnościowych.

Ziarna kukurydzy znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach. Są wykorzystywane w przemyśle piekarniczym do produkcji mąki, w przemyśle cukierniczym, piwowarskim, olejarskim.

Dodatkowo kukurydza może być wykorzystana jako surowiec w przemyśle papierniczym oraz do produkcji biomasy. Kukurydza ma również zastosowanie pastewne- w tym celu produkuje się kiszonkę.

Kiszonka jest to pasza najczęściej stosowana przy hodowli bydła mlecznego. Kiszonka z kukurydzy odgrywa ważną rolę w odżywianiu krów mlecznych, a kiszonka dodatkowej jakości zagwarantuje dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych i witamin.

Zakup dobrej jakości kiszonki ograniczy konieczność stosowania pasz treściwych.

Jak wybrać najlepsze nasiona kukurydzy na kiszonkę?

Wybierając nasiona na kiszonkę należy kierować się wysokością plonu. Kukurydza przeznaczona na ten cel  musi dawać wysoki plon. Ziarno takiej kukurydzy powinno mieć wysoką zawartość skrobi.

Zaletą nasion kukurydzy na kiszonkę są ich niskie wymagania co do gleby. Dają one wysoki plon na praktycznie każdym rodzaju gleby.

Podejmując decyzję o wyborze ziaren kukurydzy na kiszonkę należy pamiętać o kilku parametrach. Jednym z nich jest wczesność odmiany. Ma ona zapewnić osiągnięcie fazy późnowoskowej w momencie zbiorów.

Odpowiednia wczesność zbiorów pozwala rolnikom ustalić termin zbioru i datę rozpoczęcia zakiszania. Dodatkowo wczesny zbiór kukurydzy na kiszonkę pozwala wykorzystać pole do wysiania w tym samym roku zbóż ozimych.

Bardzo istotnym kryterium przy wyborze ziaren kukurydzy na kiszonkę jest region kraju, w którym ma być wysiana. Dobranie złych ziaren może spowodować, ze zbiór będzie niewielki.

Plon z suchej masy czyli jakość kiszonki z kukurydzy

Wybierając ziarna kukurydzy na kiszonkę należy kierować się plonem z suchej masy. Jakość kiszonki z kukurydzy zależy w głównej mierze od tego, ile jest w niej suchej masy. Najlepiej jeśli plon z suchej masy wynosi około 30- 35%. 

Podstawą zagwarantowania odpowiedniej ilości suchej masy w plonie jest ścięcie go w odpowiednim terminie. Najlepiej zbierać głównie z wysokich roślin o obfitym listowiu.

Zwierzęta lepiej przyswajają składniki odżywcze z kolb i ziaren, z tego powodu istotna jest du za zawartość kolb w zbiorze.

Należy zatem pamiętać, aby określić odpowiedni termin zbioru, poprzez sprawdzenie ilości suchego plonu w roślinach.

Zagwarantuje to najlepszą kiszonkę o dużej ilości składników odżywczych i najlepszym smaku dla zwierząt.

Parametr “stay green”

Wybierając odmianę ziaren kukurydzy na kiszonkę warto kierować się tym, czy posiadają one parametr “stay green”.

Jest to cecha polegająca na tym, że nawet w momencie osiągnięcia dojrzałości przez ziarno reszta rośliny nadal pozostaje zielona.

Dzięki tej cesze można wpływać na termin zbioru. Pozwala ona także magazynować składniki i wartości odżywcze.

Kukurydza “saty green” ma lepsza odporność na grzyby, a przede wszystkim lepsze właściwości zakiszania.

Można szybciej i łatwiej przygotować z niej kiszonkę o dobrych właściwościach. Ta odmiana kukurydzy jest także bardziej wydajna i posiada lepszą jakość.

Zapraszamy do zapoznania się naszą bogatą ofertą nasion kukurydzy na kiszonkę. Z chęcią odpowiemy na wszelkie pytania i rozwiejemy wszystkie wątpliwości. Zapraszamy do kontaktu i zakupów.

czytaj dalej